file0001298942587.jpg

HOME

Recepty

Zatím máme jen recepty od Evy Ježové (naše aktivní bedýnkářka). Úžasně se v receptech rozepsala, tak to tu máte i s poznámkami...

  Rizoto s dýní Je raz dva hotové a dobré. Potřebujeme pro 4 lidi 600g rýže kulatozrnné na rizoto, kterou uvaříme jak jsme zvyklí. Na hlubší pánvičce s trochou oleje dáme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou dýní hokaido, asi 1/3 množství rýže, trošku podlejeme a dusíme na skus. Ne moc do měkka, při míchání by z toho byla blemtanina. Přisypeme uvařenou rýži, trošku másla a dochutíme dle libosti solí a pepřem. Dá se posypat pažitkou, pórkem či petrželí na jemno posekanou. Může být i pár hoblinek parmazánu nebo Grand Moravii. Poznámka pod čarou : Je to hotové za stejnou dobu, co jsem to sem nadatlovala. Pórková pomazánka V míse vymíchám do hladka asi 400 g tuku, 3 lžíce mléka ( může být i sojové), trochu soli a vegety. Přidat očistěný pórek nakrájený na kolečka a nastrouhaný uzený tofu sýr (asi 1-2 lžíc). Promíchanou směs dát na půl hodiny uležet do chladna. Maže se na celozrnný chléb nebo nasucho opečené plátky a posype pažitkou. Tuřín se dřív zpracovával jen dobytku, tak se babička divila, že chci recepty na vaření pro lidi. To prý bylo jen v nouzi nejvyšší. Tak je tu máte. Polévka z tuřínu Asi 1,5 kg tuřínu oloupat a nakrájet na osminky, povařit v osolené vodě (jen 5 minut). Pak se vaří v mléce nebo v mléčné vodě (to je mléko s vodou aby se ušetřilo) nebo ve slabém masovém vývaru. Do změknutí. Scedí se, prolisuje sítem, přidá kousek másla (asi jak 2 ořechy), osolí, opepří. Vývar, ve kterém se vařilo, ze zředí mlékem nebo vývarem z masa, podle toho kolik polévky chceme. Uvaří se v tom krupky, aby byla polévka hustá. Přidá se protlak z tuřínu, provaří 5 minut a podává se event. vylepšené pár lžicemi smetany. Poznámka pod čarou: Vypadá to složitě, ale není. Tuřín dušený Oloupat, nastrouhat na hrubo, vařit 1/4 hod ve slané vodě. Scedit a dusit na rozpáleném sádle (nejlépe husím) pod pokličkou do měkka až zežloutne. Míchat! Zaprášit moukou, chvíli pražit a zředit vývarem z kostí nebo masa. Např vepřová žebírka povařit a pak je dát do dušeného tuřínu, chvíli prohřát. Podáváme s kysanou smetanou. Poznámka pod čarou: Tuřín se taky nakládal jako zelí. Ještě tu byl patison, ať se pořád jen nesmaží v trojobalu. Patison se sýrem Pokrájená cibulka se zapění na rozškvařené slanině, přidá se na kostičky nakrájený patison, osolí, dusí až změkne. Zalije se rozkvedlanými vejci a hotové se na talíři za horka sype strouhaným sýrem a petrželkou. Je to minutka, podává se s chlebem nebo opečenými bramborami. Patison na způsob leča Místo paprik se dá na kostičky nakrájený patison a jinak je to stejné, rajčata, klobásk, vejce. Možná by se hodily i celerové řízečky ! Očistěný celer se uvaří v osoléné vodě do poloměkka, buď vcelku nebo rozkrojený (podle velikosti). Vychladlý nakrájet na plátky, na něj položit plátek sýra, kolečko salámu, obalit v těstíčku z vajec, mléka, hl. mouky a soli. Když nedrží může se spíchnout párátkem. Smažit v horkém tuku do růžova. Podává se s brambory na různé způsoby a k tomu zeleninový salát. Nebo trošku fajnovější úprava zapečený celer ! Uvařený (opět ve slané vodě) do poloměkka se nakrájí na plátky. Vymazat nějaký pekáček, dát vrstvu celeru, posypat strouhaným parmazánem (já používám Grand Moravia). Dát vrstvu na másle opečené housky, polít 1-2 lžícemi smetany, položit několik koleček na tvrdo vařených vajec a podle potřeby posolit. Vrstvy opakovat, dokud není pekáč plný. Peče se asi 1/4 hodiny - víc nepotřebuje, všechny suroviny jsou už hotové. Může se přichutit nějakým dobrým kořením jako při grilování (co komu libo). Mohla bych psát ještě dlouho a dlouho,ale myslím, že dnes je toho dost. Mám různé recepty na kapustu, tykev, brambory a jiné.Tak zas někdy příště... Přeji hezký den a srdečně zdraví Eva Ježová

HLEDAT

FACEBOOK

Copyright © Bedýnky Brno. All right Reserve.
Design by : Bedýnky Brno.